Pagina's

dinsdag 10 februari 2015

Slaap lekker !






Het kan soms best moeilijk om een nacht goed te slapen.  
Met alle dagelijkse bezigheden zoals werk, school, huishouden, 
hobbies, vrienden en je relatie is het niet altijd even makkelijk je gedachten tot rust te brengen op het moment dat je in bed ligt. 

Hierbij een aantal tips om ontspannen en lekker te slapen ! 










Zorg overdag goed voor je lichaam; 
  1. Wordt elke dag wakker op de zelfde tijd en ga ook elke dag op de zelfde tijd slapen. Op deze manier wordt je wakker-slaap cyclus versterkt.
  2. Breng meer tijd buiten door, frisse lucht doet een mens goed! ;)
  3. Blijf rustig, met stress gaan slapen lukt niemand! 
  4. Breng je middagdutjes tot een max van 15-20 minuten.
  5. Beweeg wat meer! Iedere dag ongeveer 20-30 minuten bewegen is al genoeg. Let hierbij wel op hoe laat je gaat sporten. Wanneer je vlak voor het slapengaan gaat sporten, heb je kans dat je te veel energie hebt om in slaap te kunnen vallen! 

Creëer een voor het slapen gaan routine;
  1. Wanneer je iedere avond, vlak voor het slapen gaan, een routine aanhoud kan je lichaam zich er op voorbereiden te gaan slapen. 
  2. Wanneer je later op de avond nog honger hebt, neem dan een kleine snack zoals een handje noten of een beetje kwark.   Dit vult sneller en zorgt er voor dat je lichaam s'nachts niet een hele maaltijd hoeft te verwerken! 
  3. Probeer ongeveer een half uur voor dat je gaat slapen geen t.v. (of andere schermpjes zoals je ipad, laptop!) meer te bekijken. 
  4. Neem een lekkere warme douche. Gebruik shampoo met de geur van lavendel ! Dit heeft een ontspannend effect. 
  5. Drink geen frisdrank of cola meer na 1900 uur. Wanneer je geniet van een lekkere kop thee zal je makkelijker in slaap vallen als dat je een glas cola drinkt! 
  6. Zorg voor de ideale temperatuur. Uit onderzoek is gebleken dat je het beste slaap met een temperatuur tussen de 18 en 22 graden. Wanneer het te warm of te koud is maakt dit het moeilijker om in slaap te komen! 

Zorg voor een ontspannen omgeving;
  1. Probeer je kamer niet te warm te houden, zorg voor frisse lucht door bijvoorbeeld overdag je raam op een kiertje te zetten. 
  2. Zorg dat wanneer je gaat slapen, je kamer helemaal donker is. Soms kan het licht van een lantaarnpaal buiten je onbewust wakker houden! 
  3. Zorg voor een goede matras, kussen en dekbedovertrek. Wanneer je een lekker dekbedovertrek hebt voelt je lichaam dit aan en zal hierdoor sneller ontspannen. Misschien toch maar eens kijken voor een satijnen dekbed ?! 
  4. Wanneer je na een kwartier nog niet kan slapen, ga dan iets doen. Denk aan een boek lezen, in je dagboek schrijven of wat rustige muziek luisteren. Wanneer je in bed blijft liggen met de gedachte 'Ik moet nu gaan slapen, ik MOET nu gaan slapen' maakt dit je gespannen en wordt het alleen maar moeilijker om in slaap te komen!
  5. Maak je eigen luchtverfrisser! Meng een paar druppels van jou favoriete geurolie met wat water en spray deze over je dekbed. Een lekkere geur helpt je ontspannen...
  6. Zorg dat er alleen dingen in je slaapkamer staan die met slapen te maken hebben zodat je hersenen het alleen met slapen associëren. Slapen en sex? Jep!    Werk en rekeningen? No Way ! 

zwart wit beddengoed



Eigenlijk ga ik best vaak veelste laat slapen of ga ik  met veel stress in bed liggen waardoor ik soms helemaal niet kan slapen! Ik denk dat het voor mijzelf dus ook best een goed idee is om bovenstaande tips toe te gaan passen! 

Hebben jullie ook een routine voor het slapen gaan ? 

Weltrusten! 
Petra - Peet - P.


2 opmerkingen:

  1. Behalve m'n tanden poetsen, make up er af halen, instagram en Facebook bekijken... Hm nee niet echt! ;) haha
    Ik merk inderdaad wel bij mezelf dat m'n schermpje me onbewust minder rust geeft.
    Maar sinds m'n wekker elke dag om 7:00 uur gaat ipv 5:00 uur slaap ik onbewust een stuk beter!
    :) xx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 0500 uur je wekker ! OMG hoe heb je het ooit vol kunnen houden ! ;)

      Dat schermpje is inderdaad de boosdoener hea,
      Misschien is het een uitdaging om 1x per week een avond zonder 'schermpjes' te hebben ?!

      xx

      Verwijderen